In Recyclepro beschrijven we de meest uiteenlopende recyclingprocessen. Dit keer viel ons oog op de Green Recycle Wall, een concept dat in de Benelux door Joosten Concepts wordt vermarkt. De productie daarentegen is in handen van de van oorsprong Duitse Hahn Group met vertakkingen in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Canada, Italië en Spanje.
Hahn ziet plastic recycling als een ideale manier om secundaire grondstoffen te hergebruiken vanuit recycling en zo het verbruik van primaire grondstoffen te minimaliseren. Het bedrijf heeft zichzelf als doel gesteld om een wereldleider te zijn in de productie van innovatieve oplossingen gemaakt van post-consumer kunststoffen. Kunststoffen zoals tassen, verpakkingen, autobumpers en flessendoppen worden zorgvuldig geselecteerd, gescheiden, in balen geperst, gepelleteerd en middels ‘injection moulding’ verwerkt tot Hanit, het uitgangsmateriaal voor de productie van nieuwe kunststofproducten.
Het robuuste en weerbestendige synthetische Hanit is een ideale basis voor producten die worden blootgesteld aan hoge belastingen. Vocht, vorst of uv-straling kunnen geen blijvende schade aan het materiaal veroorzaken. Hanit is niet alleen gemaakt van 100% gerecyclede plastics, het is ook 100% recyclebaar, waardoor hulpbronnen en het milieu gedurende de gehele levenscyclus worden gespaard. Dat is één van de redenen waarom veel van de uit Hanit vervaardigde producten sinds 2005 zijn bekroond met de ‘Blauwe Engel’, een ecolabel geïntroduceerd door de Duitse overheid.
Ook Joosten Concepts is voortdurend op zoek naar duurzame alternatieven op traditionele systemen. “We zijn bekend van ons OLA-principe en werken nauw samen met partners om oplossingen op een duurzame wijze te ontwerpen, te leveren en aan te brengen”, zegt Bob Boonzaaijer. “Eén daarvan is de Green Recycle Wall, een duurzaam alternatief voor grondkerende constructies in traditionele schanskorven met staalpanelen en stenen uit het buitenland. De Green Recycle Wall daarentegen wordt opgebouwd met Hanit balken die in elkaar haken zodat een rigide constructie ontstaat. De ruimte wordt opgevuld met lokaal gewonnen en gewassen spoorballast of andere secundaire grondstoffen. Het concept is dus aan meerdere kanten duurzaam.”
De eenvoud van het systeem zorgt voor een snelle en eenvoudige installatie en geeft een gelijkmatige textuur en aantrekkelijk uiterlijk. “Het superieure sterkte-element en het veelzijdige, in elkaar grijpende ontwerp zorgen voor een grote flexibiliteit voor complexe vormen en rondingen”, weet Boonzaaijer. “Constructies van meer dan 10 m hoog en 7 km lang kunnen worden bereikt.” Green Recycle Wall is gecertificeerd door de British Board of Agrément (BBA) en kan een ontwerplevensduur van meer dan 120 jaar bereiken. “Het materiaal vereist weinig onderhoud en lijkt op hardhout, maar dan zonder de scheurproblemen die gepaard gaan met hout of de uitbloeiing van betonproducten. Over de hele levensduur bezien is het ook nog eens een meer kosteneffectieve keuze dan van traditionele materialen.” Als bedrijven op zoek zijn naar een keerwandproduct dat kan bijdragen aan BREEAM-uitmuntendheid, dan kan de Green Recycle Wall het antwoord zijn. “Het is een systeem dat in Duitsland en Engeland al een aantal jaren succesvol wordt toegepast. Nu gaan we de Benelux veroveren met innovatieve oplossingen uit 100% gerecyclede kunststoffen.”