NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Groeiende aandacht recyclagesector voor flexibel inzetbare en ‘schonere’ machines
De tropisch warmte weerhield de ruim 38.000 bezoekers er niet van om MATEXPO 2023 te bezoeken en gaf het deze leverancier van nevelkanonnen de ruimte om zich van zijn natste kant te laten zien.

Groeiende aandacht recyclagesector voor flexibel inzetbare en ‘schonere’ machines

Druk bezochte veertigste editie ‘opsteker voor bouwsector’

De tropisch warmte weerhield de ruim 38.000 bezoekers er niet van om uitgebreid naar oud en nieuw bouwmaterieel te komen kijken op MATEXPO 2023. Daarbij lieten diverse leveranciers van nevelkanonnen zich met genoegen van hun natste kant zien. Ook de recyclagesector zette haar beste beentje voor, met steeds meer aandacht voor zowel flexibel inzetbare als ook emissielozere machines.

Keestrack toonde op MATEXPO als primeur de I4e mobiele omkeerbare horizontale percussiebreker.

Managing director Gregory Olszewski noemde de veertigste editie van MATEXPO “een opsteker voor de bouwsector.” Zo konden de 357 exposanten, waarvan enkele tientallen uit de recyclagesector, kwaliteitsvolle contacten leggen en noemden ze de kwaliteit van de bezoekers bijzonder hoog, hetgeen leidde tot heel wat interessante contacten, goeie leads en bij heel wat exposanten tot concrete verkopen. Veel exposanten zullen dan ook met graagte uitkijken naar de volgende editie, die van 10 tot en met 14 september 2025 wordt gehouden. Maar eerst gaan we van 6 tot 8 september 2024 wederom naar de ‘heuvels’ van Terril Saint-Antoine in Boussu voor de derde editie van de DemoDays powered by MATEXPO.

Van Laecke Group liet bezoekers kennismaken met de XL-versie van de Stonewasher SW1000.

Dieseltechniek versus elektrificatie

Het Belgisch vakpubliek is nog volop gecharmeerd van de ‘oude en vertrouwde’ dieseltechniek. Tegelijkertijd zagen we op MATEXPO steeds meer exposanten met machines en apparaten die zorgen voor minder uitstoot. De Belgische producent Keestrack is voorloper op dat vlak en niet zonder reden, want zegt het bedrijf: “Wereldwijd draagt de bouw 6 tot 10% bij aan de emissie van broeikasgassen.“ Keestrack wil deze bijdrage verminderen met behulp van innovatieve aandrijftechnologieën, zoals de e-drive en met plug-in elektrisch aangedreven en ZERO-drive breek- en zeefmachines.

Ook de nieuwe heavy duty trommelzeef Terex MDS M515 was niet te missen bij Van Laecke Group. De trommel is 5,5 m lang en heeft een diameter van 1,5 m.

Duurzaam recycleren met R5e en I4e

Keestrack toonde op MATEXPO onder andere de plug-in elektrische R5e en als primeur de I4e mobiele omkeerbare horizontale percussiebreker. Ze kunnen zonder CO2-uitstoot een hoge kwaliteit eindproducten produceren en recycleren tegen de laagste productiekosten. De I4e kan met zijn productie­capaciteit tot 250 t/u een klus klaren waar normaal gezien twee brekers voor nodig zijn. Minder slijtage, een beter eindproduct en aanzienlijke energiebesparingen maken de I4e een gunstig alternatief voor mobiele kegel­brekers en VSI’s. De R5e percussiebreker heeft elektrische plug-in & plug-out mogelijk­heden, met drop off engine-gen set. De lange onafhankelijke tweedeks voorzeef (2.200 x 1.000 mm) zorgt voor een hogere breekcapaciteit tot 400 ton/uur en vermindert de slijtage.

Bij Herema Recycling Machinery ging veel aandacht uit naar de nieuwe Pronar MPP 1238s scalpeerzeef, die zijn debuut maakte op MATEXPO.

XL Stonewasher en Terex MDS M515

Van Laecke Group liet bezoekers graag kennismaken met de nieuwste inno­vaties binnen de recyclagesector. Dat begon met de Stonewasher SW1000, een water­bad voor het scheiden van drijvende delen uit steenpuin. Daar­van werd tijdens MATEXPO de grotere XL-versie met elektrische aan­drijving gepresenteerd. Het is een unieke machine want hij kan een enorme ver­scheiden­heid aan producten behandelen: steen- en betonpuin, container­afval, groenafval, biomassa … Ook de nieuwe heavy duty trommelzeef Terex MDS M515 was niet te missen met zijn trommeldiameter van 1,5 m en trommel­lengte van 5,5 m. Hij kan een steengrootte van maximaal 800 mm verwerken.   

Hybride SKID 3 fractie zeefmachine

Als reactie op de stijgende vraag naar elektrische of hybride oplossingen presenteerde FleXiever op MATEXPO voor de eerste maal de hybride versie van de SKID 3 fractie zeefmachine van SMO. Die heeft een 32 pk Kubota dieselmotor met twee 18,5 kW – 3 x 400 V elektromotoren. De zeefmachine is samen met twee transportbanden gemonteerd op een containerchassis en kan daardoor makkelijk door een vrachtwagen met containerhaaksysteem worden vervoerd. Ook nieuw is de Mini Screener dubbeldeks zeefmachine. Die kan eenvoudig boven, onder, voor of achter de machine worden voorzien van aan- en afvoermogelijkheden en zo op een compacte locatie in drie fracties sorteren.

Met trots presenteerde GM Recycling als eerste in Europa de Terex Ecotec Phoenix 2100, een krachtige en flexibel inzetbare trommelzeef met zwaar kantelrooster en dubbeldeks vibrerend grid.

Debuut: Pronar MPP 1238s scalpeerzeef

Herema Recycling Machinery is verdeler van het Poolse topmerk Pronar. Naast bestsellers als de Pronar MPB 20.55gh mobiele trommelzeef, de MRW 2.65 twin shaft shredder en de robuuste capaciteitsmachine MRW 1.300g single shaft shredder ging veel aandacht uit naar de nieuwe Pronar MPP 1238s scalpeerzeef, die zijn debuut maakte op MATEXPO. Deze machine is ontworpen met de visie een zo lang en breed mogelijk zeefdek te bekomen, maar toch de machine te kunnen transporteren over de snelweg. De uitvoerbanden klappen over de machine, waardoor het open of dicht vouwen binnen enkele minuten kan gebeuren. Hij heeft het vertrouwde IFM touchscreen bedieningspaneel en een autostart/stop-functie om de machine te verzetten zonder enige hendels te verzetten of zelfs uit te stappen.

Speciaal voor het sorteren van batterijen bouwde SMO bv uit Eeklo voor Sortbat in Tienen deze installatie.

Primeur: Terex Ecotec Phoenix 2100

Met trots presenteerde GM Recycling als eerste in Europa de Terex Ecotec Phoenix 2100, een krachtige en flexibel inzetbare trommelzeef met zwaar kantelrooster en dubbeldeks vibrerend grid. De 180° zwenkbare uitvoerband heeft een uitstorthoogte van 5,7 m. De krachtige star-vierwielaandrijving op de gemakkelijk te vervangen trommel verhindert de vorming van slib. De Phoenix 2100 maakt gebruik van ‘schone’ Caterpillar stage V-motoren in combinatie met krachtige hydraulica en een automatische voederafslag.

Pols uit Zuidland (NL) liet bezoekers kennis maken met de JT RecTec eTurner E380, een interessante oplossing om afval om te zetten in winst.

En verder zagen en hoorden we ook nog …

Dat Smet Machinery om het marktaandeel in België en Frankrijk te vergroten de importeur wordt van Keestrack mobiele breek- en zeefapparatuur in Vlaanderen-België en een zestal Noord-Franse departementen. Dat sluit goed aan bij het streven van de machineverhuurtak Smet Rental om meer te investeren in een vloot met een zo laag mogelijke emissie. Stoevelaar Machinery vroeg aandacht voor het samen met een aantal partners gebouwde zeefsysteem H2PRO. Dat is uniek omdat met een simpele draai aan de knop de fractie binnen de minuut is aan te passen. De grootste zeef, de MMS 15K, heeft trouwens een schermoppervlak van maar liefst 24 m². Pols uit Zuidland (NL) liet bezoekers kennis maken met de JT RecTec eTurner E380, een interessante oplossing om afval om te zetten in winst doordat hoogwaardige compost een gewild product is. De E380 is evenals grote broer E530 een composteermachine met een hoge capaciteit (respectievelijk 1.500 en 3.000 m³/u), terwijl hij toch eenvoudig is te transporteren. Een machinist is niet nodig, want de machine kan op afstand worden aangestuurd.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details