Het van oorsprong Canadese New West Gypsum Recycling en grootste gipsrecyclingbedrijf ter wereld leverde al miljoenen tonnen gipspoeder terug aan fabrikanten van gipsplaten, en de meter blijft oplopen. Fabrikanten weten op hun beurt het aandeel gerecycled gips in hun producten op te schroeven naar 30%. De markt voor gerecyled gips blijft bovendien groeien, ziet Maarten Hendriks, managing director voor Europa.
Met twee vestigingen vlak over de Nederlandse grens, één in Keulen en één in de Antwerpse haven, kan New West Gypsum Recycling ook de Nederlandse markt prima bedienen. “In alle landen waar we actief zijn, naast Canada zijn dat België, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, werken we nauw samen met de grootste producent van gipsplaten”, legt Maarten uit. “In België, Frankrijk en Duitsland is dat Saint Gobain, in het VK Siniat en in Noorwegen Knauf. Meestal zitten we met onze fabriek vlak bij of zelfs op hetzelfde terrein als de fabrikant. Op die manier weten we zeker dat ons recyclaat ook direct gebruikt wordt om nieuwe gipsplaten te maken. En dat kan al binnen een paar uur nadat de vrachtwagens met afgedankte gipsplaten bij ons hebben gelost.”
Gips is een dankbaar materiaal om te recyclen, zegt Maarten. “Eigenlijk zijn alleen ijzer en gips 100% recyclebaar. Alle andere materialen, zoals glas, papier en plastic worden nooit meer 100% hetzelfde materiaal. De kwaliteit neemt na iedere ronde wat af. Dat geldt niet voor gips. Dat is oneindig her te gebruiken om nieuw gips met exact dezelfde samenstelling van te maken.”
Behalve de gipsplaten waar bijvoorbeeld isolatiemateriaal aan verlijmd is of met aluminium of laminaat is bekleed, kan New West Gypsum Recycling alle gipsplaten verwerken tot nieuwe grondstof.
De nauwe samenwerking met fabrikanten van gipsplaten heeft ook als voordeel dat New West Gypsum ze kan wijzen op de ideale manier van produceren, zodat de producten ook daadwerkelijk Cradle-to-Cradle zijn en New West Gypsum ze in de toekomst kan blijven recyclen. “Idealiter schrijven overheden voor dat gipsplaten altijd volledig herbruikbaar of recyclebaar zijn”, stelt Maarten. “Want wil je echt circulair gaan bouwen, dan moet je alles weer gemakkelijk uit elkaar kunnen halen.”
New West Gypsum Recycling – Standnummer E104