NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Eerste volledig geautomatiseerde logistiek centrum voor ‘special waste’
De betonelementen van het nieuwe gebouw bevatten cement dat geproduceerd werd met behulp van de hoogcalorische pellets die Vanheede zelf produceert op de site in Dottenijs.

Eerste volledig geautomatiseerde logistiek centrum voor ‘special waste’

Vanheede Environment Group, actief in afvalbeheer en -verwerking, bouwt aan een Smart Special Waste Logistic Center op bedrijventerrein Haven Zuid Roeselare. Met het oog op maximale recycling en aan de hand van state-of-the-art automatiseringstechnieken, zal het logistiek centrum instaan voor de acceptatie, groepering, herverpakking en opslag van gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen die speciale zorgen vereisen (special waste). Vanheede geeft deze afvalstoffen de beste bestemming en zet hierbij sterk in op beheersing van risico’s, productie van kwalitatieve eindproducten en het vermijden van negatieve impact op de omgeving en het milieu.

In het voorjaar van 2025 verhuist de bestaande special waste activiteit – die al 26 jaar actief is op de site in Rumbeke – integraal naar de nieuwe site op het bedrijventerrein Haven Zuid Roeselare. Daar bouwt Vanheede aan een gloednieuw logistiek centrum en energiezuinig bureelcomplex op een terrein van 5,5 hectare, goed voor een investering van 54 miljoen euro en op termijn de basis van een veertigtal nieuw gecreëerde jobs.

Naast het gloednieuw logistiek centrum bouwt Vanheede ook een energiezuinig bureelcomplex op het terrein van 5,5 hectare, goed voor een investering van 54 miljoen euro en op termijn de basis van een veertigtal nieuw gecreëerde jobs.

Kwalitatieve eindproducten via automatisatie en digitalisatie

Special waste heeft een groot potentieel om gevaloriseerd en opgewaardeerd te worden, maar wordt vaak in kleine volumes als ongekende mengsels aangeleverd. Door de beperkte karak­terisatie en een gebrek aan kennis bij de producent, is waardevolle valorisatie niet altijd mogelijk. Daarom ontwikkelt Vanheede een data­gedreven methodologie voor de identificatie, classi­ficatie, beheer en opwaardering van special waste. “Deze aanpak vereist een volledig nieuw business­­model en een innovatief logistiek centrum dat op basis van datagedreven metho­dologieën kwalitatieve grondstoffen produceert. Zo geven we de beste bestemming aan meer dan 2.000 unieke afvalfamilies en hun verpakking en zetten we een grote stap voorwaarts in de opwaardering van special waste”, aldus Kurt Van Brabandt, Business Unit Manager Special Waste Management bij Vanheede.

Low-impact en veilig

Vanheede wil de activiteiten van zijn logistiek centrum low impact uitvoeren. Door alle activi­teiten binnen of onder een overkapping uit te voeren, vermijdt het milieubedrijf emissies naar de omgeving. Er wordt onder andere afzuiging voor­zien in iedere ruimte en de afgezogen lucht zal gezuiverd worden via een actieve­kool­filter. Al het proceswater wordt opgevangen en verwerkt in een externe water­zuiverings­installatie. “Risico­management is top­prioriteit en daarom investeren we onder andere 2,4 miljoen euro in de beste brand­beveiliging”, licht Mathias D’Hulster, Project Engineer Infrastructure bij Vanheede, toe. Alle producten worden centraal opgeslagen in een sterk beveiligd en geauto­matiseerd magazijn dat aangesloten is aan een intern auto­matisch transport­systeem. Via een Manufacturing Operating System worden alle nodige gegevens bijgehouden. Op die manier zal Vanheede altijd weten waar welk product zich bevindt en met welk gevaar.

David Vanheede, die samen met zus Caroline het bedrijf leidt bij de nieuwe site op het bedrijventerrein Haven Zuid in Roeselare.

Duurzaam en circulair bouwen

De nieuwe site wordt gebouwd met de meest duurzame technieken en materialen, volledig op maat van de gebruiker. De parking wordt geen doorsnee parking, maar een groene omgeving met een vijver als kern. Met de gebruikte bouwmaterialen gaat Vanheede ook circulair om. “De betonelementen van ons nieuwe gebouw bevatten cement dat geproduceerd werd met behulp van de hoog­calorische pellets die we zelf produceren op onze site in Dottenijs. Daar­naast her­gebruiken we meer dan 7.500 m³ of 12.500 ton aan mengpuin, betonpuin en grond afkomstig van de oude gebouwen op onze site in Rumbeke”, licht D’Hulster toe.

De nieuwe site wordt gebouwd met de meest duurzame technieken en materialen, volledig op maat van de gebruiker

Nog meer uitbreidingen in zicht

In Rumbeke bouwt het milieubedrijf aan een nieuwe sorteerinstallatie voor gemengd bedrijfs­restafval. Deze investering van 35 miljoen bete­kent een uitbreiding van de sorteercapaciteit met 100.000 ton. In 2025 wordt daar ook een gloed­nieuw bureelcomplex in gebruik genomen. Daar­naast investeert Vanheede de komende jaren 30 miljoen in de uitbreiding van zijn activiteiten in Noord-Frankrijk, waar het reeds 30 jaar
actief is.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details