NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Duurzame stof- en dampafzuiging

Duurzame stof- en dampafzuiging

Afzuigen naar behoefte

Afzuigen van vervuilde stoffen en dampen is in de recyclingindustrie een must voor de werkbaarheid en gezondheid van medewerkers in een ruimte. Nederman heeft een technologie ontwikkeld waarbij de afzuiging wordt afgestemd op de behoefte. De intelligente SAVE-technologie bespaart tot wel 70% op het energieverbruik, verbetert de prestaties en houdt het procesgebruik bij op nieuwe of bestaande industriële filtratiesystemen. Een gesprek met Sander van der Vuurst van Nederman Nederland over wat het beursgenoteerde Zweedse bedrijf verstaat onder een duurzame stof- en dampafzuiging. 

Nederman is van oorsprong dus een Zweeds bedrijf, maar heeft vestigingen over heel de wereld. “In ieder land bevindt zich een eigen verkooporganisatie, zoals ook in Nederland”, legt Sander uit. “We zijn gespecialiseerd in stof- en dampafzuiging en noemen onszelf de ‘clean air company’. Daarbij hameren we heel erg op het duurzame gedachtegoed in de afzuigwereld. Stofafzuiging is bij veel processen noodzakelijk voor de werkbaarheid en gezondheid, maar doe het wel met mate. Geconditioneerde of warme lucht met stofresten die wordt afgezogen, moet ook weer nieuw geconditioneerd of verwarmd worden ingeblazen. Dat kost energie. Daarom pleiten wij voor afzuigen naar behoefte.”

Intelligente stof- en dampafzuiging volgens Nederman.

Realtime afzuigbehoefte

Traditionele stofafscheidingssystemen zijn ont­worpen voor continu bedrijf, ongeacht of afzuiging vereist is. “Dit leidt tot energieverspilling, verhoogde slijtage, hogere onderhoudskosten en suboptimale filterprestaties”, weet Sander. “Nederman SAVE is een synchronisatie van de ventilatorprestatie met een realtime afzuig­behoefte. De slimme technologie laat de ventilator niet harder draaien dan er daadwerkelijk aan afzuigbehoefte nodig is. Daarmee weten we tot wel 70% aan energieverbruik te besparen en kan in sommige gevallen zelfs de HVAC-installatie kleiner gedimensioneerd worden. Via sensoren in het leidingwerk wordt continu de druk en flow gemeten. Daarnaast wordt voorzien in een schakeling met de machines in de ruimte. Als er niet wordt geproduceerd of in dit geval gerecycled, dan sluit de klep en past de ventilator direct de zuigbehoefte aan. We leveren overigens het complete systeem, de gehele afzuiging met alle kleppen en leidingwerk, van a tot z. En van systemen voor laboratoria tot grote filterinstallaties bij de grootste staalproducent van Nederland.”

Het dashboard bij de SAVE-technologie van Nederman.

Sterke vervuilde luchtstromen

Veel (fijn)stof uit de lucht halen, dat is de kracht van Nederman volgens Sander. “Onze installaties vind je dan ook niet snel in een kantooromgeving. Nee, wij zijn goed in het aanzuigen van sterk vervuilde luchtstromen. Zo haalt een bekende klant van ons tot wel 1.000 kilogram stof per dag uit zijn filterinstallatie. En dat maakt onze systemen zo geschikt voor de recyclingindustrie, waar over het algemeen veel sprake is van stofontwikkeling. Denk aan het afzuigen van stof bij lopende banden, shredders, maalmolens, overstort­installaties, enz. Behalve vaste installaties, al dan niet in een omkasting, leveren we ook een breed scala aan afzuigarmen en -wanden om efficiënt en heel gericht vrijkomende dampen
af te zuigen.”

Specifieke filterelementen

Het business model van de ‘clean air company’ is volgens Sander het leveren van een goede en duurzame installatie. “We hechten veel waarde aan een lange levensduur, ook van de filterpatronen. Niet alleen de elementen zijn speciaal, ook de opbouw van het filter is specifiek. We werken namelijk met vierkante patronen voorzien van afgeronde hoeken. Daarmee creëren we het grootste filteroppervlak in tegelijk de meest compacte behuizing en is er dus minder vloeroppervlakte nodig voor de filterinstallatie. Ook special is ons in-house control- en monitoringssysteem, Nederman Insight. Vanuit onze serviceorganisatie in Amersfoort is er constant datacontact met de filterinstallatie om proactief service te verlenen of snel te kunnen inspelen bij eventuele storingen.”

Door het brede spectrum aan producten en componenten levert Nederman Nederland als het ware een maatkostuum in stof- en dampafzuiging afgestemd op de situatie. “We leveren installaties voor het afzuigen van gebruikelijke stoffen, maar ook voor explosiegevaarlijke stoffen conform ATEX-richtlijnen. Het is vrijwel altijd maatwerk, en maximaal duurzaam.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details