NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Duurzaam textiel zoekt producenten met durf
Mariska Boer, corporate communications executive (rechts) pleit voor meer durf bij textielproducenten om samen aan een circulair verhaal voor textiel te schrijven.

Duurzaam textiel zoekt producenten met durf

Ook bij Boer Group, een van Europa’s grootste spelers in de volledige waardeketen van textielrecycling, maken ze zich zorgen. “Het systeem zal moeten veranderen als we de in Europa opgebouwde infrastructuur willen behouden”, vertelt Mariska Boer, corporate communications executive. Zij pleit voor meer durf bij textielproducenten om samen aan een circulair verhaal voor textiel te schrijven.

Boer Group houdt zich al meer dan 100 jaar bezig met de inzameling, sortering en voorbereiding van textiel, tweedehandskledij en schoenen voor hergebruik. De groep bestaat uit drie inzamelbedrijven en zeven sorteerfaciliteiten verspreid over Nederland, België en Duitsland. Het hele proces, transparant onder een dak. De 750 medewerkers sorteren elk jaar ongeveer 112,5 miljoen kg gebruikt textiel. Samen zorgen ze dagelijks voor 400.000 kg minder afval en 1,372 miljoen minder CO2-uitstoot. “Als de recycling van textiel een toekomst moet hebben, dan moet het in de kern een interessant product blijven. Dat is het vandaag niet. Iedereen weet dat het morgen circulair zal moeten, maar de grote jongens wachten vooralsnog af. Ze roepen wel, maar wat ze doen genereert heel weinig impact.”

De ontwerpen van kledijproducenten moeten over meer dan look & feel gaan, ze moeten ook rekening houden met wat er gebeurt met kledij bij einde leven.

Alle schakels van de ketting in elkaar doen haken

En dat vindt ze doodzonde. “We hebben rond textielrecycling een hele waardeketen opgebouwd in Europa. 48% van het textiel dat op de markt komt, maken we weer klaar voor hergebruik en recycling. Volgens zijn circulaire doelstellingen wil Europa naar 75% gaan, maar als we allemaal de kat uit de boom blijven kijken, dreigen we op 0% te stranden.” Voor Boer wordt het vooral een verhaal van meer samenwerking zoeken. Meer met elkaar in dialoog gaan. “De nieuwe verplichtingen rond ecodesign zetten de gesprekken tussen kledingproducenten en recyclingbedrijven nu in gang. Hun ontwerpen moeten over meer dan look & feel gaan, ze moeten ook rekening houden met wat er gebeurt met kledij bij einde leven. Er is nog veel onwetendheid aan beide kanten. Vandaar dat we meer met elkaar moeten praten over wat er nodig is om alle schakels van de ketting in elkaar te doen haken.”

Investeren in innovatieve recyclingtechnieken

Boer Group trekt zelf mee aan de kar om tot innovatievere recyclingtechnieken te komen voor textiel. Bij Frankenhuis beschikken ze met FFIBR al over een eigen merk van spinbare lange vezels. “Mechanische recycling kenmerkt zich vooral door kortere vezels, waardoor we de cirkel niet helemaal rond kunnen krijgen. Het materiaal krijgt wel een tweede leven, maar in andere toepassingen zoals isolatiemateriaal. Er is heel veel tijd, energie en innovatiebudget in geslopen om ook tot lange vezels te komen en naar echt circulaire textielproducten te kunnen evolueren. Het product is er, maar de markt volgt niet. Hebben ze bedenkingen over de kwaliteit, dan dagen we ze uit om het in een proof of concept uit te testen. Gaat het over prijs dan verwijzen we naar de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid die eraan komt. Dat geld kan een deeltje van het gat dichtfietsen. Maar we zoeken meer partners met durf, die hun nek uitsteken voor duurzamer textiel.”

Boer Group vraagt om verplichtingen in te voeren om recycled content te gebruiken in nieuwe kledij dat aantoonbaar uit post consumer producten komt.

Wetgeving voor meer vraag

Daarnaast roept Boer ook de wetgever op om met wetgeving op de proppen te komen die textielrecycling weer kan aanzwengelen. “Voer verplichtingen in om recycled content te gebruiken dat aantoonbaar uit post consumer producten komt. Die bereidheid is er zeker. Het is wachten op de nieuwe Europese Commissie om er werk van te maken. Maar dit zijn trajecten die tijd vergen, tijd die onze sector misschien niet heeft. Daarom dat het zo belangrijk is dat er initiatieven komen vanuit de kledijproducenten zelf. Zeeman geeft al het goeie voorbeeld. Zij laten 30.000 truien maken uit grotendeels gerecyclede vezels. Dat zal 2.000 kg opleveren voor onze lijn. Maar die heeft nog voldoende capaciteit over, 3,6 miljoen kg op jaarbasis, dus we hopen dat er nog veel lefgozers volgen om vandaag al het verschil te maken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?