NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De onzichtbare vijand van een gezonde werkplek

De onzichtbare vijand van een gezonde werkplek

Bij een gezonde werkplek denk je waarschijnlijk aan in hoogte verstelbare bureaus, ergonomische bureaustoelen en misschien zelfs blauwe zitballen. Maar er is een onzichtbare vijand die in veel bedrijven over het hoofd wordt gezien. Eén die een groot gevaar vormt voor medewerkers: vervuilde lucht.

Dat je aandacht bij het creëren van een gezonde werkplek niet meteen uitgaat naar gezonde lucht is niet zo gek. Je kunt lucht namelijk niet zien. Bovendien is er vaak al sprake van ventilatie. Toch is ventileren vaak onvoldoende, zeker op plekken waar werkprocessen voor veel stof zorgen. Denk bijvoorbeeld aan materialen snijden, schrapen en uit elkaar halen.

ONZICHTBAAR MAAR MERKBAAR

Maar dat je vervuilde lucht niet ziet, betekent niet dat het er niet is. Sterker nog, het zijn de kleinste stofdeeltjes die het grootste gevaar vormen voor je gezondheid. Zo kunnen ze doordringen naar je longen of direct in je bloedbaan. Hierdoor kunnen ernstige luchtwegaandoeningen en zelfs kanker ontstaan.

Wist je dat binnenlucht tot wel 100 keer zo vervuild is als de buitenlucht? We brengen het grootste deel van onze tijd op het werk door. Je medewerkers ademen dan ook dagelijks ongezonde lucht in op hun werk.

Een gezonde werkplek heeft daarom een goede luchtkwaliteit, met voldoende ventilatie en filtering om de verontreinigende stoffen, zoals stof, rook, dampen en chemicaliën tot een minimum te beperken.

Dat kan met luchtzuiveringssystemen.

We vroegen een aantal bedrijven wat ze merken nu schadelijke stofdeeltjes uit de lucht filteren en zuivere lucht afgeven. Want zuivere lucht is dan wel onzichtbaar, tóch valt het op wanneer het er wel is.

DIRECT ZICHTBARE EN VOELBARE RESULTATEN

“De lucht ruikt een stuk frisser: er is duidelijk minder (karton) fijnstof in de lucht”, aldus Grietzen van den Berg, Coordinator Technische Zaken bij technische groothandel Solar Nederland.

Ook Henk Klabbers, Productiemedewerker bij GXO Logistics, merkt dat de lucht op zijn werkplek frisser is. “Je kunt beter ademen en je neus is minder zwart aan de binnenkant.”

Metaalbewerkingsbedrijf GEWA heeft met de komst van de luchtreinigers een beter binnenklimaat in de werkplaats en de lasafdeling. “De metaalgeur is vrijwel in rook opgegaan”, zegt Walter Zwicklhuber, eigenaar en directeur van het bedrijf.

Ook in het magazijn van Ahold hangen de luchtreinigers van Zehnder Clean Air Solutions. “Nu de hoeveelheid stof in de lucht een stuk lager is, krijgen we veel minder klachten over een droge keel. Ook zagen collega’s die na een werkdag hun neus snoten eerder veel stof in hun zakdoek. Dat is nu niet meer”, stelt Michael de Keizer, Cockpit medewerker bij Ahold.

OOK EEN GEZONDE WERKPLEK CREËREN MET ZUIVERE LUCHT?

Op de website van Zehnder Clean Air Solutions lees je hoe je met luchtreinigers op een gezonde manier kunt recyclen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details