NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De harde cijfers [Editie 3 2023]
Tussen 2004 en 2020 ging het aandeel van afval dat gerecycleerd, naar opvulactiviteiten ging of verbrand werd met energieterugwinning in crescendo van 45,9% naar 59,1%

De harde cijfers [Editie 3 2023]

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2023 pakt RecyclePro daarom weer uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er ­inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Deze editie zoeken we het hogerop. Eurostat liet immers de nodige cijfers over afvalbeheer in Europa op de wereld los.

In 2020 maakten Europese bedrijven en burgers samen een afvalberg van 2.135 miljoen ton. Omgerekend komt dat neer op gemiddeld 4.815 kg per inwoner. De bouw- en sloopsector tekent voor het grootste aandeel daarin met 37,5%, de Europese huishoudens dragen voor 9,4% bij. De landen in Europa die het hoogst scoren op vlak van gegenereerd afval, zijn vaak die landen met veel mijnbouwactiviteiten. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat 64% van al het afval gecatalogeerd kan worden als mineraal afval. 

Tweede leven voor bijna twee miljoen ton

Het goede nieuws is dat er ook een deel van dat afval behandeld werd. In 2020 ging het in totaal om 1.917 miljoen ton. Hierin zit ook de verwerking van in Europa geïmporteerd afval gerekend, maar niet het afval dat geëxporteerd werd. Tussen 2004 en 2020 ging het aandeel van afval dat gerecycleerd, naar opvulactiviteiten ging of verbrand werd met energieterugwinning in crescendo van 45,9% naar 59,1%. Er werd wel nog 806 miljoen ton afval gestort (ten opzichte van 1.027 miljoen ton in 2004). Wel opvallend zijn de verschillen tussen de lidstaten. Italië, België, Slovakije en Letland mogen zich wat dat betreft de beste leerlingen van de Europese klas noemen.

Gevaarlijk afval

Nog een laatste cijfer rond gevaarlijk afval. In totaal werd er in Europa in 2020 74,7 miljoen ton gevaarlijk afval behandeld. Dat gebeurde voor het leeuwendeel in slechts vier lidstaten: Duitsland, Bulgarije, Frankrijk en Zweden. Een deeltje daar­van kon ook 64 kg per inwoner gerecupereerd worden voor recyclage of opvul­activiteiten en 14 kg per inwoner voor verbranding met energie­terugwinning.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?