NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Cursus Omgevingswet
Het subsidiariteitsbeginsel: ‘alles decentraal, tenzij’, en regels zoveel mogelijk op lokaal niveau waarbij maatwerk mogelijk is.

Cursus Omgevingswet

Op maandag 29 januari en dinsdag 20 februari 2024 verzorgden Arjan Hol en Peter Broere de cursus omgaan met de Omgevingswet voor de leden van BRBS Recycling. De volle zalen op beide dagen waren een teken dat dit onderwerp bijzonder leeft bij afval- en recyclingbedrijven.

Gedurende de beide dagen werden de cursisten door de op dat moment bekende onderwerpen geleid. Na de introductie van de Omgevingswet volgende een rondgang langs de relevante thema’s zoals deze gelden voor milieubelastende bedrijven en bedrijven die slopen en mobiel puinbreken. De aanleiding en doelstelling van de Omgevingswet werd helder en overzichtelijk uitgelegd, minder en overzichtelijke regels, meer ruimte voor initiatieven, lokaal maatwerk en vertrouwen werden in dit kader genoemd. Ook de reikwijdte en de doelen bleven niet onbesproken, denk hierbij aan de toepassing op de fysieke leefomgeving, waaronder bouwwerken, infrastructuur, watersystemen, water, bodem, lucht, landschappen, natuur, cultureel erfgoed en het werelderfgoed. De maatschappelijke doelen, zoals het beschermen en benutten van duurzame ontwikkeling, de bewoonbaarheid van het land en bescherming en verbetering van het leefmilieu werden aangehaald. Het eerste gedeelte werd afgesloten met uitleg over het subsidiariteitsbeginsel: ‘alles decentraal, tenzij’, en regels zoveel mogelijk op lokaal niveau waarbij maatwerk mogelijk is.

Regelgeving voor recyclingpraktijk

Bij de uitleg over de hoofdstructuur van Omgevingswet werd ingegaan op de regelgeving voor recyclingpraktijk die (grotendeels) is ingetrokken zoals het activiteitenbesluit, het besluit omgevingsrecht, het besluit mobiel breken, het besluit bodemkwaliteit, het besluit uniforme saneringen en tot slot het asbestverwijderingsbesluit. Tevens werd stilgestaan bij de kwantitatieve reductie in wetten en regelingen: zo werd uitgelegd dat we staan voor een overgang van 26 wetten naar één Omgevingswet, 60 naar vier AMvB’s en van 75 ministeriele regelingen naar één Omgevingsregeling. Om eenieder wegwijs te maken met het Omgevingsloket werd hier een kleine demonstratie over verzorgd. Alle cursisten ontvangen in aanvulling op de fysieke cursusmap achteraf tevens een digitaal exemplaar hiervan per e-mail dat met collega’s gedeeld kon worden. Al met al twee inspannende doch leerzame dagen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?