NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Crisis in plastic recyclingindustrie
De voorraden van gebruikt plastic lopen flink op (foto: William Moore).

Crisis in plastic recyclingindustrie

Nederlandse en Europese sorteer- en recyclingbedrijven van plastic staan onder grote druk. De vraag naar kunststof recyclaat door de kunststofverwerkende industrie is onvoldoende, waardoor de omzet stagneert en de voorraden van gebruikt plastic flink oplopen. Recyclingbedrijven schroeven de productie daarom terug. Boosdoener is de import van goedkoop Aziatisch en Amerikaans ‘virgin plastic’. De Vereniging Afvalbedrijven heeft een brandbrief naar demissionair staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat gestuurd met drie suggesties om het tij te keren.

“Wij pleiten voor een gelijk speelveld in Europa, zodat alle inzamelaars en producenten eerlijk met elkaar kunnen concurreren”, zegt Marc den Hartog, voorzitter van de Afdeling Recycling van de Vereniging Afvalbedrijven en managing director Commercial Waste van Renewi Nederland, “De komende zes jaar moet een structurele oplossing worden gevonden om het prijsverschil tussen enerzijds ‘virgin plastic’ en importrecyclaat en anderzijds Europees plastic recyclaat te compenseren. Er moet veel meer Europees recyclaat in Europa worden afgenomen. We moeten meer denken en doen vanuit het oogpunt van circulariteit, milieu en het behoud van banen.”

De drie suggesties van de branche om de plasticsorteer- en -recyclingbedrijven uit de crisis te helpen:

1.Ondersteun de marktprijs van recyclaat met een vast bedrag per ton. De markt voor gerecycled plastic moet worden ondersteund totdat de gewenste verplichting voor gebruik van gerecycled plastic van kracht is, de zogeheten ‘bijmengverplichting’. Vanaf 2030 moeten producenten een minimumpercentage recyclaat in hun producten toepassen.

2.Maak de circulaire inkoopdoelstellingen consistent met de plastic recyclingdoelstellingen. De Nederlandse overheid is een grote marktspeler met circa 15% van alle inkopen in de economie. De overheid kan zo een belangrijk verschil maken in het aanjagen van de vraag naar plastic recyclaat. Om te zorgen dat vraag en aanbod beter in balans komen, moeten de circulaire inkoopdoelstellingen van de overheid minimaal overeenkomen met de plastic recyclingdoelstellingen. In 2030 wil Nederland dat 50% van alle plastics wordt gerecycled, in 2050 moet de kunststofketen volledig circulair zijn.

3.Voer een CO2-kredietsysteem in voor het toepassen van gerecycled plastic. Plastic recycling draagt in belangrijke mate bij aan het behalen van de klimaatdoelen. Deze klimaatwinst van het toepassen van recyclaat wordt nog maar beperkt gewaardeerd. De Vereniging Afvalbedrijven pleit voor het invoeren van een CO2-kredietsysteem, zodat CO2-besparingen worden beloond (vergelijkbaar met een groengascertificaat).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details