Op 15 juni organiseerde Denuo het Climate Event. Tijdens een boeiende voormiddag leerden de bijna 150 aanwezigen hoe groot hun bijdrage is in de strijd tegen klimaatopwarming en hoe ze hun uitstoot nog verder kunnen verminderen. Centraal stond de pas verschenen CO2-studie die aantoonde dat de afval- en recyclagesector in België tweemaal zoveel CO2 bespaart langs de waardeketens dan ze zelf uitstoot. Maar het stopt voor Denuo niet met deze boodschap. De verschillende keynotes en panelgesprekken zorgden voor extra inspiratie om de volgende stappen te zetten en de shift naar verduurzaming te versnellen.
Het klimaat is nog nooit zo snel opgewarmd. Onontgonnen terrein dus, maar toch kunnen we leren uit het verleden. In haar keynotespeech deed klimaatwetenschapster Valerie Trouet van het Belgian Climate Centre uit de doeken hoe de inspanningen die we de komende tien jaar leveren een impact zullen hebben op de komende 1.000 jaar.
Elke ton CO2 telt. We moeten dus af van de meer dan 6.000 kiloton CO2 die de afval- en recyclagesector jaarlijks in België uitstoot. Maar we mogen wel trots zijn op elke kilo die we in de verschillende waardeketens waarin de afval- en recyclagebedrijven actief zijn besparen. De CO2-studie van Deloitte en Denuo geeft een eerste aanzet hoe dat potentieel verder te benutten.
Er bestaat helaas geen toveroplossing om alle CO2 de wereld uit te helpen. Feit is wel dat we naar technologie zullen moeten kijken om nog meer CO2 uit de lucht te halen. Een veelbelovende piste is die van de afvang en de opslag van CO2.
Voor afval- en recyclagebedrijven weegt het logistieke plaatje vaak zowel economisch als ecologisch door in de balans. Maar ook hier zijn er voldoende mogelijkheden om te verduurzamen. Een panelgesprek bracht inzicht en inspiratie in het grote plaatje.
België behoort in Europa tot de landen met de minste uitstoot per inwoner. Een koploperschap dat Leefmilieu Brussel wil uitbouwen met een ambitieus plan om zijn emissies verder terug te dringen. En dat begint met een afvalbeheer dat is aangepast aan een stedelijke context.
Na het Climate Event is het niet alleen duidelijk wat we kunnen doen om de CO2-emissies terug te dringen, maar ook waarom het zo telt en wat de impact is van al die inspanningen verderop in de waardeketen. Tonnen inspiratie dus voor iedereen die er bij was om mee aan de slag te gaan. Denuo is vastberaden om samen met zijn leden de strijd tegen de klimaatopwarming verder op te drijven en om de CO2-besparingen in de waardeketens waar de afval- en recyclagebedrijven deel van zijn verder op te drijven.