NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Circulaire economie speelt steeds meer een sleutelrol
Circa 142.000 bezoekers uit 170 landen bezochten de IFAT 2024. Op zonnige dagen was het aangenaam druk op het buitenterrein en in de demonstratiezones.

Circulaire economie speelt steeds meer een sleutelrol

“De uitdagingen van onze tijd, zoals de klimaatcrisis of het tekort aan grondstoffen, kunnen alleen met technologie worden opgelost. IFAT München is het evenement dat oplossingen presenteert voor onze toekomst”, aldus CEO Stefan Rummel van Messe München. Daar werd van 13 tot en met 17 mei ’s werelds meest toonaangevende vakbeurs voor milieutechnologieën gehouden. Het fors toegenomen aantal buitenlandse bezoekers en exposanten onderschrijft die claim.

Bij Kiesel stond deze nieuwe 29,5 tons Fuchs MHL840Fbattery+ met zowel een verwisselbaar accupakket als een kabelverbinding voor netstroom.

Ook voor Dr. Johannes F. Kirchhoff, voorzitter van de IFAT München Adviesraad, was het evenement dit jaar “een absoluut hoogtepunt. Waar anders ontmoet je in vijf dagen tijd de belangrijkste vertegenwoordigers uit de branche van over de hele wereld? Ik ben erg onder de indruk van de verscheiden­heid aan technologieën en innovaties die hier werden gepresenteerd. De milieu­technologiesector is ongetwijfeld een van de meest innovatieve industrieën van dit moment – dit werd hier op de IFAT München duidelijk aangetoond.” Met circa 142.000 bezoekers uit bijna 170 landen en regio’s, exact 3.211 exposanten uit 61 landen en regio’s was de 300.000 m² tentoonstellingsruimte snel gevuld door bedrijven en organisaties uit de vier hoofdsectoren: water-, riolering-, afval- en grondstoffenbeheer. Ze kijken met tevredenheid terug op het goed bezochte vijfdaagse evenement. Of anders gezegd: de fors toegenomen belangstelling weerspiegelt de mondiale groei in de vraag naar praktische oplossingen voor versterking en uitbouw van de circulaire economie.

Grote uitdagingen voor circulaire economie

IFAT München richtte zich dit jaar vooral op de manier waarop de wereld zich kan aanpassen aan klimaatverandering en op een actieve bescherming van ons milieu. Daarbij speelt het belang van internationale afspraken en de sleutelrol die de circulaire economie daarin speelt, simpelweg omdat die kan helpen om het verbruik van (primaire) grondstoffen effectief te verminderen. “In een steeds meer technologiegedreven wereld met steeds complexere producten staat de circulaire economie voor enorme uitdagingen. Tijdens IFAT konden we deze kwesties bespreken met klanten, partners en nieuwe contacten en samen aan oplossingen werken”, aldus Thomas Conzendorf van Remondis, een van ‘s werelds grootste recyclingbedrijven. “IFAT is een belangrijk forum voor ons als bedrijvengroep, omdat het de relevante onderwerpen en kwesties van de water- en recyclingindustrie op de meest efficiënte manier combineert.”

Veel bekijks in de Crushing Zone als de Doppstadt Methor multitool de Selector 400+ windsifter van basismateriaal voorziet.

Milieutechnologieën: een mondiaal probleem

Het belang van vele milieutechnologieën die dit jaar in München werden gepresenteerd, blijkt ook uit de toegenomen interesse vanuit het verre buitenland. “China stond dit jaar op de derde plaats van de exposanten, met een sterke deelname. Ook qua bezoekersaantallen staat het land in de top tien”, verklaarde tentoonstellingsdirecteur Philipp Eisenmann na afloop: “We hebben ook een sterke groei gezien in bezoekers uit de Verenigde Staten, Australië, India, Japan en Zuid-Korea. Kortom: milieutechnologieën en -oplossingen vormen wereldwijd een groeimarkt en IFAT München is daarvoor het platform.” Eisenmann maakte van de gelegenheid gebruik om meteen de volgende IFAT München aan te kondigen: die wordt van 4 tot 8 mei 2026 gehouden, uiteraard weer in de Messe München. 

De Deutsche Vereinigung des Gas- und Wasserfaches liet op een beeldend stroomschema zien, wat de rol van waterstof kan zijn bij het gemeentelijke recyclingmanagement.

Eén van de grootste uitdagingen

Machinefabriek Sennebogen noemt recycling een van de grootste uit­dagingen van onze toekomst en presenteerde daarom tijdens IFAT 2024 een achttal machines – waaronder enkele primeurs – onder het motto: ‘Voor elke recyclinguitdaging de juiste machine’. De 824 G overslagmachine vierde zijn beurspremière.     

Met een bereik van 12 m en bedrijfsgewicht van 26,3 ton is het een echte alleskunner op de recycling- en sloopwerf. De moderne Multicab kan traploos tot een ooghoogte van 4,10 omhoog. Veel aandacht kreeg de 30 ton wegende 825 E elektrische overslagmachine met werkbereik van 14 m en volledig hydraulisch snelwisselsysteem voor aanbouwdelen van grijpers tot sloopscharen. Door het Dual Power Management kan hij zowel in batterijmodus als met externe kabelvoeding werken. Hij was tevens actief in de Crushing Zone. De gloednieuwe 826 G overslagmachine beleefde op de Sennebogen stand zijn wereldpremière. Hij wordt ‘de recycling krachtpatser’ genoemd en dankzij zijn reikwijdte tot 13 m, optionele brede onderwagen (zowel rups als mobiel) en de nieuwste functies van de G serie ook ‘de optimale oplossing voor recycling en schrootverwerking’.

Wat we verder nog zagen en hoorden

Bij Bronneberg uit Helmond viel ons de fors uitgevallen schrootgrijper uit de Robotec serie op, ze zijn er van 400 tot 1.100 l. Rotar International lanceerde op IFAT de nieuwe X lijn van de RSS serie schrootscharen. Op de stand van Qtoploader International en het eveneens Nederlandse Beepro zagen we enerzijds hoe stofbestrijding goed is te organiseren en anderzijds hoe bulkmaterialen met behulp van een slim volledig geautomatiseerd systeem zijn op te slaan en doseren. In een van de spotlight area’s liet de Deutsche Vereinigung des Gas- und Wasserfaches op een beeldend stroomschema zien, wat de rol van waterstof kan zijn bij het gemeentelijke recyclingmanagement. Dat de digitalisering ook oprukt in de circulaire economie werd duidelijk bij Ctrace, de Duitse IT-specialist in de afval- en recyclingsector, want daar zijn ze druk bezig om artificiële intelligentie bruikbaar te maken voor een efficiënter afvalbeheer.  

Inspirerende thema’s en leerzame demonstraties
Praten over de circulaire economie is leuk en belangrijk, kijken naar praktische oplossingen en de bijbehorende technologieën en machines is voor menige bezoeker minstens zo leuk. Het was dan ook druk in de verschillende spotlight area’s. Daar werd informatie verstrekt over zaken als waterstof in de gemeentelijke circulaire economie, circulariteit voor e-mobiliteit, hoe plastic te recyclen en digitalisering in de waterindustrie. Ook de grotere thema’s kwamen uitgebreid aan bod, zoals: beheer van afvalstromen en secundaire grondstoffen, innovatief en efficiënt afval- en recyclingbeheer, duurzaamheid in wegenbouw en -onderhoud en luchtextractie en beheersing van luchtverontreiniging. Wie liever wat langer op het vaak zonnige buitenterrein verbleef kon zijn hart ophalen in de verschillende demonstratiegebieden. De onderwerpen varieerden van autorecycling met een special accent op elektrische auto’s en de truck in actie show, tot een voorbeeld van de toekomstige emissieloze (afval)bouwplaats en de Pipeline Challenge.    

Praxistage Machine combination Wastewood
Speciale aandacht was er voor houtverwerking. Op de VDMA Praxistage werden oude pallets omgevormd tot bruikbare houtsnippers. We zagen in actie: de Lindner Urraco 4000 DK (Knows no compromises); de Inventhor 6.2 en de AK 640 SA van Doppstadt; de veel stof producerende HG4000 van Vermeer; de Untha XR class for maximum performance; de XR3000RC van Mobiel e; van Lindner de Merak 2800; van Haas in perfect teamverband de Tyron 2000 XL 2.0 en Arthos 1600 plus trommelzeef Siebo 6000; van Komptech de Crambo slow speed shredder en de Multistar.

Volop actie in de Crushing Zone
Minstens zo aantrekkelijk was de Crushing Zone, waar een tiental merken hun brekers, shredders, zeven, opvoer- en sorteersystemen, betonschaar, grijper, vernevelaar en aanverwante producten en machines mochten demonstreren. De foto’s spreken boekdelen. Gevoed door een 457 Wastemaster van JCB spuwden brekers gestaag hun puinkorrels uit, waarbij een vernevelaar van Nebolex het stof onder controle probeerde te houden. Bij Crush + Size Technology lag de kracht in de rust – daarom draaien de walsen van de CST771 mobiele breker langzaam maar grondig om korrels op maat te kunnen leveren. Van Rubblemaster zagen we de RM 100GO! in actie en van Terex Ecotec de door een Sennebogen 340G gevoede TDS 815 slow speed shredder. WIMA demonstreerde de HDS-M (Hydraulic Density Separator) en Zemmler de Multi Screen MS5200. De Methor-Multitool van MMPC deed zijn werk samen met de Selector 400+ windsifter en bij Komplet was het de Krokodile Plus naast de K-TS40 dual power onder het motto: van waste to resource. Tot slot werden de Rockster RSS410 en R100S als team gevoed door een CAT 330 graafmachine, terwijl daarnaast een water-based density separator van Wima stilletjes zijn gang ging.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?