Het Bureau of International Recycling (BIR) wil het belang en de toegevoegde waarde van recycling scherper op het netvlies van politiek en industrie te krijgen. “We gaan ons steviger bemoeien met de beleidsvorming”, zegt de voorzitter Susie Burrage in een gesprek met de Vereniging Afvalbedrijven die lid is van deze internationale organisatie.
“Proactief”, zo vat Burrage in één woord de nieuwe rol van BIR samen. “We moeten onze boodschap veel krachtiger laten horen. Niet alleen binnen onze eigen achterban, maar ook daarbuiten. Een proactieve rol van BIR is cruciaal om de circulaire economie verder te brengen.” Burrage werd in mei 2023 voorzitter van BIR. In dat jaar bestond BIR 75 jaar. Haar eerste daden waren de uitbreiding van het bureau in Brussel, om de lobby richting de Europese beleidsmakers te versterken, en de lancering van een reeks positionpapers, die prangende thema’s aansnijden.
Burrage is van mening dat een veel scherper beleid op design for recycling nodig is. “De regelgeving is nog lang niet circulair genoeg. We zullen er hard voor moeten lobbyen om meer te bereiken. Onvermijdelijk is ook dat we meer grondstoffen uit afgedankte producten halen. Er komen steeds grotere aantallen lithium-accu’s vrij uit telefoons en straks elektrische auto’s. Een deel ervan is niet geschikt voor hergebruik. Daar ligt een enorme kans voor onze sector om de grondstoffen te recyclen.” De geavanceerde technologie die recyclingbedrijven in huis hebben, maken recycling mogelijk. Burrage. “Wij moeten de nadruk leggen op de waardevolle grondstoffen die we leveren. Recycling is de oplossing voor het klimaatvraagstuk. Landen die hun CO2-voetafdruk willen verlagen, zien in dat het herwinnen van grondstoffen hieraan bijdraagt en dat ze moeten stoppen met storten. Recycling beschermt het milieu, gaat vervuiling tegen en je bespaart op natuurlijke grondstoffen, energieverbruik en CO2-emissies.”