Branddetectiesystemen zijn niet uniek, maar het innovatieve infraroodsysteem PYROsmart van de Duitse fabrikant Orglmeister behoort tot de meest betrouwbare. Dat zegt Bob Wester van de Nederlandse importeur BLW Visser, dat is gespecialiseerd in vroegtijdige branddetectie. In combinatie met een bluskanon is veel leed te voorkomen.
“Ik denk dat het tegenwoordig iedere week wel ergens in Nederland raak is”, stelt Wester. “Steeds vaker vliegt er ergens op een recyclingwerf iets in de fik. De oorzaak is lang niet meer altijd broei, maar steeds vaker zijn het lithium batterijen tussen het afval die spontaan ontbranden. Dat kunnen zelfs die kleine batterijtjes zijn die in wenskaarten met een muziekje zitten. Maar ook accu’s van elektrische fietsen en skateboards belanden steeds vaker tussen het afval.”
Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer verzekeringsbedrijven afvalverwerkers en recyclebedrijven uitsluiten van een brandverzekering. Of ze alleen tegen brand willen verzekeren met een eigen risico van een miljoen euro. “Verzekeraars schrijven onze systemen wel voor als preventiemiddel, maar dat maakt voor hun polissen niets uit”, legt Wester uit. “Maar ik durf ook wel te stellen dat met onze systemen geen werven meer afbranden.”
De PYROsmart is zogezegd een infrarood systeem dat in een vroeg stadium brand kan detecteren. “En waar veel andere systemen uitgaan van vlammen of extreme temperaturen, kan de PYROsmart als eerder een beginnende brand ontdekken”, zegt Wester. “En bovendien werkt de software zo goed dat het moeiteloos het verschil kan waarnemen tussen een brand en bijvoorbeeld de warme delen van een overslagkraan, zoals de motor, uitlaat of remmen. De software analyseert de warmtebronnen die warmer zijn dan de ingestelde alarmtemperaturen. Aan de hand van de temperatuur, beweging en spotgrootte wordt door de software en ervaringsgetallen bepaald of het een storend object is, of broei, of een (beginnende) brand.”
BLW Visser kan het PYROsmart detectiesysteem leveren in combinatie met bluskanonnen die direct aanslaan wanneer er brand ontstaat, maar dat hoeft volgens Wester niet altijd. “Soms is een alarm voldoende. Zodat de brandweer op tijd ter plaatse is of medewerkers een hotspot met een shovel uit elkaar kunnen trekken en het brandje zelf kunnen blussen.”