NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Beter refurbished dan afgedankt
De NPK SV-65 XR kan na tien jaar trouwe dienst een verjongingskuur gebruiken.

Beter refurbished dan afgedankt

De sloop- en recyclingindustrie vormt vandaag de dag een onlosmakelijk deel van duurzaam werken. Hoe zit het met de tools die gebruikt worden om duurzaam te slopen? Arthur Polak, mede-eigenaar van DemTech BV uit Zoeterwoude, is van mening dat duurzaam omgaan met de uitrustingstukken die het bedrijf verkoopt en verhuurt verplichte kost is. “Aangezien de tools waarmee gewerkt wordt in de sector zelf ook onderdeel uitmaken van de duurzaamheidsketen, ligt de focus bij ons op goed onderhoud en waar mogelijk een totale revisie van uitrustingstukken”, legt hij uit. Een logische keuze, want afschrijven en vervanging door nieuw materiaal is een vorm van kapitaalvernietiging. Zo kreeg een NPK SV-65 XR betonschaar een tweede leven bij DemTech. Beter gezegd: een volledig nieuw leven.

Bijna gereed en weer net zo goed als nieuw.

De NPK SV-65 XR werd in 2014 voor het eerst in gebruik genomen en heeft tien jaar lang zijn werk gedaan. “Voor een ander zou het misschien voor de hand liggen om de betonschaar af te schrijven en af te danken, echter met de expertise die wij in huis hebben was een totale revisie voor ons de betere optie”, verklaart Polak. “Als wij praten over een volledige revisie, dan bedoelen we dat we deze krachtpatser gewoon weer fabrieksnieuw maken.” De klus nam uiteindelijk zo’n 130 manuren in beslag. De lijst met vervangen onderdelen is indrukwekkend: alle hydrauliek componenten werden opnieuw voorzien van dichtingen, de motor, doorvoer en de volledige cilinders met de iconische NPK-powerboosters alsmede alle pennen en bussen werden nagezien of vervangen. Het framewerk werd aangepakt, en voor de complete make-over maakte het aflakken van de complete machine het plaatje compleet.

DemTech kan elk uitrustingsstuk dat ze zelf leveren reviseren.

Zelfde garantie als bij een nieuwlevering

Polak geeft aan dat de totale kosten nog geen 60% zijn van een nieuwe, vergelijkbare betonschaar, inclusief de aanschaf. Dat levert een behoorlijke winst op en fabrieksnieuw betekent bij DemTech dan ook dat de garantie op het gereviseerde uitrustingsstuk hetzelfde is als bij een nieuw geleverde. Polak: “In het geval van deze NPK-betonschaar kwam het totale kostenplaatje uit op 60% van de nieuwprijs, omdat dit een speciale betonschaar is. Bij meer reguliere uitrustingstukken ligt de overnameprijs gemiddeld op 50% van de nieuwprijs. Altijd interessant dus, gezien de garantie die wij geven.” De genoemde betonschaar maakt in dit geval onderdeel uit van de eigen voorraad van DemTech en wordt ingezet voor snelle en flexibele verhuur. Als er extra kracht op het werk nodig is, of als overbrugging op een werf. Gevraagd naar de uitrustingstukken die DemTech kan reviseren, luidt het antwoord: “In principe elk uitrustingsstuk dat wij zelf leveren. Nogmaals, revisie is de meest duurzame optie en het mooie is dat wij onze technici ermee aan het werk houden. Uiteraard werken wij met deadlines en afspraak is afspraak: wij zorgen ervoor dat revisiewerkzaamheden altijd op tijd klaar zijn, zodat een sloopproject geen oponthoud kent.” 

Revisie is de meest duurzame optie en zorgt voor een volledig nieuw leven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details