NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Bestel uitrustingsstukken voor je graafmachine voortaan online via www.vematec.com! 

Context

Circulaire economie, biomassa, reductie CO₂, duurzame economie, korte keten.

Het zijn bekende begrippen, vaak gehanteerd in de strijd voor een leefbaar milieu en een gezond klimaat.

Limburg gaat als groenste provincie van Vlaanderen deze strijd aan.

De provincie is op een aantal vlakken zelfs een belangrijke speler in de kopgroep van bedrijven en instellingen, die praktisch handelen en ideeën concreet uitwerken.

Limburg boven

Bionerga is een bekende en innovatieve actor in Vlaanderen wat de verwerking van huishoudelijk en daarmee gelijkgesteld niet recupereerbaar afval betreft. De ingebruikname in 2020 van een nieuwe biostoomcentrale in Beringen is daarvan een voorbeeld.

Maar ook de verwerking van keuken- en tuinafval of van PE-folie plastics (denk aan de Blauwe zak en het Optimo-project) wordt vanuit Vlaanderen met grote ogen gevolgd.

Daarnaast ligt in Limburg ook de natuur in de bovenste schuif en zijn er heel wat organisaties zoals het Regionaal Landschap Lage Kempen op dat vlak actief.

Het Regionaal Landschap Lage Kempen is een samenwerkingsverband tussen overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties, erfgoedorganisaties, wildbeheereenheden, private landeigenaren en toeristische verenigingen. Het team zet zich elke dag enthousiast in voor een duidelijke missie: zorg dragen voor landschap, natuur en erfgoed.

Biomassaplein

De natuur koester je niet alleen, je onderhoudt ze ook. Dat gebeurt o.a. via ecologisch landschapsbeheer van tal van houtkanten langs de Limburgse velden en wegen.

Eén van de resultaten van dit beheer is een grote hoeveelheid aan biomassa. Voor deze houtresten werd een nieuwe toepassing uitgedacht en die wordt nu concreet uitgevoerd op het Biomassaplein in Houthalen-Helchteren, het eerste in Vlaanderen.

Initiatiefnemers zijn de Provincie Limburg (via het kanaal LSM), Bionerga en het Regionaal Landschap Lage Kempen.

Landschapsbeheer

Het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) beseft hoe belangrijk goed onderhouden houtkanten zijn in het landschap. Houtkanten die niet meer beheerd worden verouderen, worden monotoon en erg kwetsbaar.

Door gerichte verjonging met hakhoutbeheer en aanplant zorgt RLLK ervoor dat de houtkanten hun waarde voor biodiversiteit behouden, de streekidentiteit versterken, mooie linten blijven vormen in het landschap en ook landbouwgewassen beschermen tegen winderosie.

Samen met verschillende gemeentebesturen bracht RLLK de houtkanten in kaart en stelde het een integrale beheervisie op, waarbij rekening gehouden werd met alle functies.

Landbouwers en natuurverenigingen bogen zich mee over deze plannen.

Elk jaar wordt een deel van de houtkanten beheerd, in blokken van 50-100 meter verspreid over de gemeenten. Vaak kan dit werk worden uitgevoerd door lokale landbouwers.

Verwerking door het Biomassaplein

Het Biomassaplein in Houthalen-Helchteren krijgt het resultaat van dit beheer, met name de houtresten, in snippers aangeleverd in containers.

Op het Biomassaplein staat een grote verwarmingsinstallatie die gevoed wordt met de ‘niet bruikbare (bv. te grote) fracties biomassa. Deze installatie wekt warm water op die ook gebruikt kan worden voor de verwarming van een groot gebouw (als alternatief voor gas of stookolie). Geïnteresseerden kunnen deze verwarmingsinstallatie hier komen bekijken.

Op het Biomassaplein wordt het warme water echter ingezet om de verse houtsnippers te drogen. Het vochtgehalte vermindert daarbij van 50 naar 20%. Door deze actieve droging behoudt de biomassa een aanzienlijk hogere calorische waarde dan passief gedroogde houtsnippers.

Op het einde van het proces haalt een zeefinstallatie metaalresten, de zeer fijne fracties en de te grove fracties eruit en blijven de kwaliteitsvolle gedroogde snippers over die op de markt worden aangeboden als energiebron.

De houtresten  verdwijnen dus niet langer naar het buitenland of worden niet meer als afval beschouwd, maar als grondstof voor warmte. Het eindproduct zijn immers gedroogde houtsnippers van een hoge kwaliteit, die in plaatselijke verwarmingsketels kunnen worden ingezet en op die manier duurzame energie (warmte) leveren.

Wie zijn geïnteresseerd? Gemeentebesturen die tal van gebouwen (o.a. sporthallen, zwembaden, culturele centra, …) moeten verwarmen, maar bv. ook scholen.

Voor hen geen fossiele brandstoffen als gas of olie, geen CO₂-uitstoot, wel een circulaire economie via een korte keten. Biomassa uit eigen streek wordt een duurzame energiebron in eigen streek.

Bestel uitrustingsstukken voor je graafmachine voortaan online via www.vematec.com! 

Voor uitrustingsstukken van de állerbeste kwaliteit kun je al jarenlang bij VemaTec terecht. VemaTec is onderdeel van Verhoeven International en is daarmee al zo’n 65 jaar kennisspecialist van verkoop en service op het gebied van uitrustingsstukken. En vanaf vandaag kun je die uitrustingsstukken in de gehele Benelux ook online bestellen op de VemaTec webshop!

Op www.vematec.com kun je uitrustingsstukken voor jouw graafmachine direct zoeken, bestellen en afrekenen. Je profiteert van een snelle levering en scherpe prijzen. Bestel je voorradige uitrustingsstukken op een werkdag voor 15:00 uur? Dan worden de producten dezelfde dag nog verzonden. Je kunt je bestelling ook afhalen op één van de VemaTec vestigingen.

Daarnaast kun je voor diverse uitrustingsstukken gemakkelijk een offerte aanvragen. Je vult hierbij het merk en type van je machine in. Eén van de specialisten neemt vervolgens zo snel mogelijk contact met je op om een passend uitrustingsstuk voor jouw machine te vinden.

Topmerken

Het assortiment op de webshop bestaat uit uitrustingsstukken van het eigen merk VemaTec, maar ook van andere topmerken. Je vindt hier namelijk ook uitrustingsstukken van de merken Auger Torque, Esco en Cazo. Met dit grote aanbod aan merken zorgen we ervoor dat je altijd het product vindt waar jij naar op zoek bent.

Vind de uitrustingsstukken voor jouw machine

De VemaTec webshop heeft een filter waarbij je je merk en type kunt invullen. Met deze filter krijg je alleen de uitrustingsstukken te zien die geschikt zijn voor jouw machine. Dit maakt het zoeken naar het juiste uitrustingsstuk eenvoudig én de kans op een verkeerde bestelling een stuk kleiner.

VemaTec beschikt namelijk over een database met de technische gegevens van een heleboel machines. Hierdoor kunnen we jou garanderen dat het uitrustingsstuk wat jij bestelt, op jouw machine past.

Dé specialist in uitrustingsstukken

VemaTec is onderdeel van Verhoeven International. Verhoeven International is al 65 jaar gespecialiseerd in grondverzetmachines, rijwerk en uitrustingsstukken. Hierdoor heeft VemaTec enorm veel kennis en ervaring op het gebied van uitrustingsstukken. Deze kennis delen we graag.

Daarom vind je ook regelmatig nieuwe blogs en video’s op de VemaTec website. Zo kun je bijvoorbeeld lezen hoe je voorkomt dat de beitel van je sloophamer breekt, of je kunt in een video zien hoe je je graafbak aan je machine koppelt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details