NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Batterijen in huishoudelijk afval veroorzaken jaarlijks 700 branden
Linde produceert krachtpatsers die tot 18 ton kunnen tillen.

Batterijen in huishoudelijk afval veroorzaken jaarlijks 700 branden

Cijfers over branden in Groot-Brittannië

Tot nog toe waren er maar bitter weinig cijfers over afvalbranden veroorzaakt door lithium-ion batterijen. Uit een recente bijdrage op BBC News blijkt nu dat het in Groot-Brittannië jaarlijks om ongeveer 700 gevallen gaat in vuilniswagens en faciliteiten voor afvalverwerking. Daarom geven we u graag de inhoud van het artikel mee.

Lithium-ion batterijen kunnen ontploffen wanneer ze beschadigd raken. Dat leidt tot honderden afvalbranden per jaar. Volgens de Britse Environment Service Association kosten de branden die daaruit voortkomen jaarlijks ongeveer 158 miljoen pond aan afvalverwerkers. Non-profit organisatie Material Focus heeft daarom een online zoektool ontwikkeld, zodat consumenten het dichtst bij zijnde recyclingpunt kunnen vinden en zich op de juiste manier van hun lithium-ion batterijen ontdoen.

Overal batterijen

Lithium-ion zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ze zitten in herlaadbare apparaten zoals tandenborstels, speelgoed, telefoons, laptops … Zelfs verjaardagskaartjes met muzikale groeten maken er gebruik van. Bovendien worden ze steeds krachtiger en is het niet altijd duidelijk waarin ze zich bevinden. Ben Johnson van Environmental Services Association vertelde aan BBC News dat “meer en meer mensen hun toestellen met batterijen in het huishoudelijk afval dumpen of ze mengen met andere recyclingstromen. Dat zorgt voor problemen, omdat ze de neiging hebben te ontploffen of te ontsteken als ze beschadigd raken. En wanneer ze in het huishoudelijk afval terechtkomen is de kans bijzonder groot dat ze geplet, gecompacteerd, gebroken of nat worden. Dat kan resulteren in kortsluitingen. En dan bevinden ze zich net in de aanwezigheid van andere ontvlambare materialen zoals plastic, papier en karton wat tot grote branden kan leiden.”

Lithium-ion batterijen

Het meest voorkomende type van lithium-ion batterijen in consumenten­elektronica bestaat uit twee elektroden, gescheiden door een separator die zorgt dat de geladen partikels (de lithium ionen) door een solvent kunnen zweven naar elkaar. Door de batterijen op te laden worden de ionen teruggeduwd naar waar ze vandaan kwamen. Als de batterij intact blijft, is het meestal een veilige toestand. Maar wanneer de elektroden in direct contact komen met elkaar, kunnen de geladen partikels plots ontladen in een ontploffing, waarbij de chemicaliën aanwezig in de batterij voor een brand kunnen zorgen als ze ontvlambaar zijn. National Fire Chiefs Council verantwoordelijke voor afvalbranden Mark Andrews zegt dat het probleem toeneemt naarmate mensen meer elektronische apparaten gebruiken en wegsmijten. “We dringen aan dat mensen elektrische apparaten en batterijen recyclen en niet zomaar in het huishoudelijk afval laten landen. Deze branden zijn uitdagend voor de brandweerdiensten, ze hebben een aanzienlijke impact op lokale gemeenschappen en brengen medewerkers van transporteurs of verwerkers van afval in gevaar. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om branden te verhinderen door ze op een correcte manier te recyclen.”

Naar lokaal recyclingcenter

Laura Fischer van afvalverwerker FCC Environment voegt daar nog aan toe: “Het beste wat mensen kunnen doen is de batterijen naar hun lokaal recyclingcenter of grote supermarkt brengen. De meeste beschikken immers over de juiste afvalemmer voor batterijen.” Experts in brandveiligheid en elektronisch afval roepen op tot duidelijke regels over de veilige verwijdering van batterijen, inclusief hoe ze het beste gerecycled kunnen worden. De regering zal zich in 2023 over deze problematiek buigen.

Naar een artikel van Victoria Gill en Kate Stephens verschenen op BBC News.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?