Het recyclingbedrijf PreZero telt 55 locaties in ons land en heeft verdere groeiambities. In Alphen aan de Rijn is recent een nieuwe hal in gebruik genomen. In de circulaire ambities van PreZero is een mooie rol weggelegd voor de Unotech balenpers.
Op de achtergrond scheppen kranen metaal in een tijdelijke overkapte opslagruimte terwijl we naar de nieuwe loods van PreZero in Alphen aan de Rijn lopen. In de hal wordt een fonkelnieuwe Unotech balenpers beladen. “We hebben onze locatie in Alphen aan den Rijn uitgebreid met een volledig nieuwe hal en willen de komende jaren verder groeien”, vertelt Ane-Dick Steringa, Value Chain Directeur Papier en Karton van PreZero. PreZero is onderdeel van Schwarz Group, dat ook de eigenaar is van retailketens Lidl en Kaufland. Het bedrijf haalt afval op en maakt er nieuwe grondstoffen van. En adviseert organisaties over hergebruik, recycling en het sparen van grondstoffen. Op weg naar zero waste. “Schwarz Group heeft circulariteit hoog in het vaandel en voelt zich verantwoordelijk voor de grondstoffen die ze op de markt brengen”, verklaart Steringa de beslissing van de Duitse moedergroep in 2018 om actief te worden in afvalverwerking en recycling. Door middel van overnames kende PreZero de voorbije jaren een enorme groei. Het telt inmiddels 475 vestigingen over heel Europa en er werken bijna 30.000 mensen. In Nederland heeft PreZero zo’n 55 locaties. Vijf daarvan, waaronder de nieuwe locatie in Alphen aan de Rijn, specialiseren zich in de verwerking van karton en papier. De kwaliteit van het ingezamelde materiaal wordt er beoordeeld en daarna wordt het in balen van ongeveer 1.000 kg geperst. De balen gaan vervolgens op transport naar een papierfabriek.
Met een volume van 400.000 ton op een totale Nederlands papiervolume van 2,4 miljoen ton, behoort PreZero tot de grotere spelers. “Het doel is de komende jaren ons marktaandeel te uit te breiden”, vertelt Steringa die de huidige markt als “lastig” omschrijft. “De aangeboden volumes zijn erg laag, maar de vraag zit in de lift. Bij papier is dat meestal een voorbode dat de economie aan het opkrabbelen is.” De nieuwe vestiging in Alphen aan de Rijn is voorzien van de nieuwste technologieën op het gebied van recycling met veel aandacht voor werkcomfort, veiligheid, en duurzaamheid. Zo heeft het 1.400 zonnepanelen op het dak die er in combinatie met een batterijenpakket voor zorgen dat het bedrijf zelfvoorzienend is op het gebied van energie.
PreZero wil graag kringlopen sluiten. Zoals die van papier en karton. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de Unotech balenpersen. De voorbije jaren werden drie exemplaren aangekocht bij de Nederlandse distributeur Multinet uit Rijen. Dit jaar werd de balenpers in Alphen aan de Rijn opgeleverd. Het betreft een Upamat 150 H5 die een capaciteit van zo’n 50 ton per uur heeft. “Unotech is als beste tevoorschijn gekomen uit een uitgebreide leveranciersbeoordeling”, verklaart Steringa die ook na de ingebruikname uiterst tevreden is. Hij omschrijft de Duitse balenpers als “gebruiksvriendelijk en robuust”. De korte lijntjes met distributeur Multinet ervaart hij ook als zeer prettig: “Zij staan altijd voor ons klaar mocht er iets nodig zijn”. Multinet oprichter en medezaakvoerder Jos Leemans reageert hierop: “Stilstand kost geld. Recyclingbedrijven hebben steeds minder tijd, waardoor een continue verwerking essentieel is voor alle schakels in de keten.”
De service van Multinet speelt een belangrijke rol bij de opmars van de Unotech balenpersen in de Benelux. “We zijn trots op ons vakkundig, trouw en betrokken serviceteam, dat er voor zorgt dat onze klanten ons al jaren trouw zijn”, vertelt Angelique van der Weijden. Leemans vult aan: “In het verleden verleenden we service aan allerlei kanaalbalenpersen en we hebben in het begin zelf kleine persen zelf geproduceerd. Sinds 2008 zijn we dealer van de UnoTech balenpersen in de Benelux.” Bij de keuze voor de Upamat 150 H5 speelde ook de beschikbaarheid van talloze veiligheidsopties een rol. Steringa: “Wij hebben alle veiligheidsopties genomen.” Zo zijn de vijf draadpalen die de machine aan de achterkant voeden met binddraad voorzien van een infraroodgordijn. Als een medewerker dit gordijn passeert, slaat de machine uit. “Veiligheid voor het personeel staat centraal”, besluit hij.