NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
1 verkeerd gesorteerde PMD-zak per persoon

1 verkeerd gesorteerde PMD-zak per persoon

Fost Plus start met grote mediacampagne om burger te helpen beter te sorteren

Terwijl vorig jaar een record van 24,4 kg PMD per inwoner werd ingezameld via de blauwe zak, blijkt uit recente cijfers van Fost Plus dat ook het aantal sorteerfouten stijgt. Analyses in augustus toonden gemiddeld 14,5% sorteerfouten in de PMD-zak. Dat is een stijging met ongeveer 2,5% ten opzichte van begin vorig jaar. Omgerekend naar het totaal ingezamelde gewicht PMD in 2023 zou dit neerkomen op bijna 40.000 ton sorteerfouten op jaarbasis. Fost Plus zet daarom een mediacampagne op om de burger te sensibiliseren rond juist sorteren om de natuur te beschermen en de maatschappelijke kost te verminderen.

Fost Plus wil de transitie naar duurzame samenleving versnellen, door onder andere zoveel mogelijk huishoudelijke verpakkingen in te zamelen en te recycleren. In 2023 werd 97% van de door hun leden op de markt gebrachte verpakkingsmaterialen gerecycleerd. Toch merkt Fost Plus dat er nog sorteertwijfels bestaan, dewelke met deze campagne hopelijk verholpen worden.

Analyses in augustus toonden gemiddeld 14,5% sorteerfouten in de PMD-zak.

Kost voor de natuur en de maatschappij

“In 2023 zamelde Fost Plus 285.000 ton PMD in, of zo’n 12 blauwe zakken per persoon. Maar omgerekend zou 1 daarvan vol sorteerfouten zitten. Het gaat vooral om batterijen, plastic voorwerpen zoals speelgoed, grote industriële folies, papier-karton verpakkingen, textiel of verpakkingen van Klein Gevaarlijk Afval. Dat is jammer want via de blauwe zak kunnen die materialen niet gerecycleerd worden,” aldus Wim GeensManaging Director van Fost Plus.

In de 6 PMD-sorteercentra worden de verpakkingen uit blauwe zak per materiaalsoort gesorteerd voor recyclage. Volgens een recente steekproef is 14,5% van wat er in de sorteercentra aankomt fout gesorteerd door de burger. Zo’n 30-40% daarvan is echter recycleerbaar en had dus gerecupereerd kunnen worden door het bijvoorbeeld naar het recyclagepark te brengen, maar wordt nu verbrand als restafval. Dat heeft niet enkel een impact op het milieu, maar ook op ieders portefeuille. Een ton sorteerfouten verwerken kost 1.000 euro. 40.000 ton sorteerfouten verwerken kost dus zo’n 40 miljoen euro. Het zijn de verpakkende bedrijven die deze kost dragen, maar onrechtstreeks draait de hele maatschappij ervoor op.

In de 6 PMD-sorteercentra worden de verpakkingen uit blauwe zak per materiaalsoort gesorteerd voor recyclage.

Gevaar voor veiligheid

Sorteerfouten kunnen ook de algemene veiligheid in het gedrang brengen. Ze vormen brandgevaar of kunnen medewerkers van de inzameling en sortering verwonden. Fost Plus geeft alvast een lijst mee van voorwerpen die absoluut niet bij het PMD horen: ​

  • Batterijen en toestellen met (oplaadbare) batterijen, zoals tuinlampjes, GSMs en vapes
  • Elektrische en elektronische apparaten, zoals tandenborstels en haardrogers
  • Verpakkingen van Klein Gevaarlijk Afval, zoals pesticiden, siliconenkits en motorolie ​
  • Niet-verpakkingen, zoals piepschuim of plastic speelgoed
  • Textiel, schoenen, luiers

Fost Plus heeft de voorbije jaren heel wat vreemde voorwerpen gevonden in de blauwe zak. Je ontdekt ze hier.

Sorteertwijfels uit de wereld helpen

“Het sluiten van materiaalkringlopen om de natuur te beschermen, is fundamenteel in de strijd tegen klimaatverandering. België is koploper in Europa op vlak van verpakkingsrecyclage. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze campagne de laatste sorteertwijfels uit de wereld kunnen helpen, zodat verpakkingen en materialen maximaal gerecupereerd kunnen worden en iedereen kan bijdragen aan een schone, duurzame maatschappij,” sluit Wim Geens af.

Om de stijgend aantal sorteerfouten af te remmen, lanceert Fost Plus op maandag 16 september een nationale mediacampagne. PMD sorteren hoeft niet moeilijk te zijn. De boodschap luidt dus als volgt: Is het een verpakking (van plastic, metaal of drankkarton) dan mag het de zak in. De campagne zal nog tot en met eind oktober te zien en horen zijn in het straatbeeld, op radio, televisie en sociale media.

Wie toch nog twijfels heeft over hoe bepaalde voorwerpen te sorteren, kan terecht op de website https://www.betersorteren.be/ of op de gratis app Recycle!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?