Transport via de waterweg is een uitstekend alternatief voor wie wil verduurzamen. Bouwbedrijf Devagro, innovator in recycling en circulariteit, en op- en overslagbedrijf Transferium delen de visie om duurzaam te handelen. Ook in een recent project bundelden ze de krachten en haalden zo 1.400 vrachtwagens van de weg.
Circulariteit begint bij Devagro al op de breekwerf, waar zowel de eigen afdelingen als externe aannemers en particulieren hun bouw- en sloopafval kunnen aanvoeren. “Vervolgens gaan we met onze breekinstallaties het puin gaan breken in diverse COPRO-gekeurde granulaten”, legt Laurent Uyttenhove, verantwoordelijke Beton & Recyclage bij Devagro, uit. Doordat onze brekers geëquipeerd zijn met magneetafscheiders die ijzer onttrekken uit de afvalstromen en windzifters die hout, plastic en ander licht materiaal uit het puin blazen, zorgen we ervoor dat een kwalitatief eindproduct bekomen wordt. Die finale granulaten gaan we vervolgens zoveel mogelijk hergebruiken in onze eigen betoncentrales en op eigen werven, maar worden uiteraard ook afgehaald door of afgevoerd tot bij onze klanten.
Voor dit project wordt ervoor gekozen om 40.000 ton aan granulaten af te voeren via de waterweg. “De granulaten worden vanop onze kade met onze overslagkraan ingeladen in een in het schip dat vervolgens tot Gent vaart, waar Transferium de granulaten van het schip tot bij onze klant transporteert. We proberen bij Devagro zo ecologisch en duurzaam mogelijk tewerk te gaan. We geloven namelijk echt dat enerzijds de mens en anderzijds de infrastructuur, mobiliteit en milieu zich perfect in harmonie kunnen ontwikkelen. Die visie maakten we al waar in 1994, toen we als eerste bedrijf in België een mobiele breker aanschaften om puin te gaan breken en hergebruiken in verschillende toepassingen. Een primeur dus, wat de recyclingsector in België en zeker in Vlaanderen echt heeft doen boomen. Hier zijn we dan ook zeer fier op.”
Die visie op duurzaamheid en circulaire economie stopt niet bij het recyclinggedeelte, integendeel. “We proberen van begin tot eind alles uit de kast te halen om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Met onze watergebonden sites in Desselgem en Harelbeke investeerden we in kades om waterwegtransport te faciliteren. Uiteraard was het gebruik van onze kade te Harelbeke voor het project in kwestie voor de hand liggend en zorgden we op deze manier voor een mooi voorbeeld van de modal shift (bulk- en goederentransport verduurzamen door gebruik te maken van transportwijzen die minder CO2-uitstoten). Deze kade werd recent met maar liefst 150 m verlengd via een publiek-private samenwerking, waardoor we nu een overslaginfrastructuur hebben van 270 m. 90 m van deze kade is gereserveerd als openbare kade, waardoor andere bedrijven ook de kans krijgen om gebruik te maken van de binnenvaart.” Ook voor de site in Desselgem liggen de plannen op tafel om een uitbreiding door te voeren en zo het gebruik van de waterweg nog eens extra te stimuleren.
Devagro koos voor dit project voor een samenwerking met Transferium. De afstand van Transferium tot de klant bedraagt ongeveer 5 km. Sinds 2002 staat Transferium in voor het laden en lossen van schepen. Eerst louter op locatie met eigen overslagkranen, maar sinds 2013 beschikt het over een kleine terminal in Brussel. In 2016 volgde een terminal in Gent Zeehaven van 10 ha. Dit jaar kwam er nog een terminal in Roeselare bij van 3 ha. Een verhaal van groeien dus. Op de Gentse site alleen verwerkte het dit jaar 602.000 ton voor binnenvaart en nog eens 76.000 ton voor zeevracht. “Onze familiale aanpak slaat aan”, lacht zaakvoerder Nicola Samyn. “Net als Devagro proberen we heel hard in te zetten op service door heel flexibel te zijn. Overslag is voor onze dagelijkse business: we maken dat alles geregeld is voor de klant, van de plek op de kade, tot de boot.” Volgens Samyn heeft transport over water de wind in de zeilen. “De volumes die er elk jaar bijkomen, bewijzen dat. Met de vrachtwagen sta je vandaag altijd wel ergens in de file. Op het water heb je dat probleem niet. De Vlaamse Waterweg heeft de voorbije jaren flink wat inspanningen geleverd om zoveel mogelijk sluizen onbemand te laten opereren, waardoor je 24/7 kan verder varen. Dat maakt transport over water efficiënt, betrouwbaar, goedkoper en duurzamer”, vult hij nog aan.
Per binnenvaartschip wordt voor dit project 1.200 ton aan granulaten in één keer verscheept. “Dit is dik 40 keer meer dan per vrachtwagen, waardoor we op deze manier zowel een efficiëntie- als financiële win behalen voor de klant. Uiteraard is ook de maatschappij winnaar, want op deze manier is er een pak minder CO2-uitstoot én heel wat minder weghinder en wegbeslag, wat filevermijding en belasting op de wegeninfrastructuur alleen maar ten goede komt.” Ondertussen is het project halfweg, en zullen er dus nog heel wat boten volgen. Het transport zelf wordt telkens georganiseerd zodra de klant een bestelling afroept. “We zorgen er dus voor dat we steeds voldoende granulaten voorradig hebben om snel te kunnen schakelen. Ondertussen weten we dat de schippers en Transferium dit ook kunnen, dus een ideale samenwerking in onze ogen.”
In totaal haalt Devagro met dit project zo’n 1.400 vrachtwagens van de weg. “Er zijn uiteraard nog wat extra mogelijkheden in de gehele productie- en transportketen om nog groener te handelen”, vertelt Uyttenhove. “Maar dat zal in de toekomst zeker lukken. Binnen de firma zijn we al een hele tijd bezig met de opties op verduurzaming te bekijken. We hebben al een eerste hybride breker staan, die via plug-in op het net kan worden aangesloten. Elektriciteit die we dan ook nog eens zelf kunnen opwekken met groene energie. Dat doen we nu al, maar we houden de vinger aan de pols hoe we met nieuwe technologie zelf verder kunnen verduurzamen. We geloven er rotsvast in dat de toekomst groen zal kleuren: zonder emissies van CO2, stikstof of fijn stof”, besluit Uyttenhove. Bovendien zal Devagro ook zijn betonproductie verduurzamen. Binnenkort wordt van start gegaan met de investering in een nieuwe installatie. “Wederom een echte primeur in België, om in 2025 CO2-neutraal beton te kunnen leveren. We merken dat de vraag geregeld terugkomt, waardoor hier uiteraard op ingezet moet worden. Samen met enkele van onze collega’s binnen het bedrijf zijn we er rotsvast van overtuigd dat dit de toekomst zal worden.”