Er komen meer en meer initiatieven om tot circulair textiel te komen. Een mooi voorbeeld daarvan vinden we in eigen land. HNST is gestart vanuit de verbazing over de absurde impact van de mode- en textielindustrie op mens en milieu. Het jeansmerk wil het beter doen en gebruikt vandaag al 56% gerecycleerde denim katoen in zijn jeans. Binnenkort wil het de grens optrekken tot 62%. Op die manier wil het Antwerpse bedrijf vermijden dat afgedankte jeans gestort of verbrand wordt.
Cijfers zeggen soms meer dan duizend woorden. De laatste vijftien jaar is de hoeveelheid geproduceerde kleding meer dan verdubbeld. Nochtans zijn we niet met dubbel zoveel. De textielindustrie is daarmee wereldwijd verantwoordelijk voor 4 à 8% van broeikasgassen. Meer dan 70% van alle kleding wordt na gebruik gewoon gestort of verbrand. Slechts minder dan 1% wordt opnieuw gerecycleerd tot nieuw textiel. Voor HNST moest circulariteit het vertrekpunt zijn van hun nieuwe jeans. “We zullen niks ontwikkelen dat ons verhindert ons product in de toekomst te kunnen recycleren. Door jeans van concullega’s te recycleren, zien we met eigen ogen welke elementen dat proces moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Knopen en ritsen die niet verwijderd kunnen worden, klinknagels rond de zakken, polyester labels met maat en wasvoorschriften, synthetische stretch die in de stof geweven is … Dit was onze basis om te gaan innoveren. Zo hebben we bijvoorbeeld afschroefbare knopen ontwikkeld”, vertelt Eva Engelen, Sustainability & Product Manager bij HNST
Recycleerbaarheid van materialen staat centraal. “We kiezen bewust voor natuurlijke materialen met dezelfde oorsprong, omdat deze in hetzelfde recyclageproces verwerkt kunnen worden. Wie kiest voor combinaties van katoen en gerecycleerde pet doet in feite aan greenwashing. Een T-shirt gemaakt uit deze mix is vandaag niet recycleerbaar en vergroot dus alleen maar de afvalberg. Gerecycleerde pet hoort dus in de drankenindustrie waar het weer een fles kan worden.” Maar circulair textiel vraagt ook om een nieuwe manier van denken en werken. Bij HNST moet een collectie minimaal twee seizoenen meegaan. Bovendien is elke jeans goed voor 15 euro statiegeld. Engelen: “Wanneer zijn broek versleten is, kan de consument deze terugsturen in ruil voor 15 euro korting op de volgende aankoop. Zo nemen we onze verantwoordelijkheid en garanderen we dat onze circulaire producten terug bij ons terechtkomen om ze opnieuw te recycleren.” Dat de eerste twee jaar van HNST’s bestaan puur gericht waren op R&D heeft alles te maken met het creëren van een hechte waardeketen. “Een grote uitdaging, aangezien we industriële leveranciers benaderden met kleine volumes en een lange lijst met eisen. Gelukkig hebben we de perfecte partners gevonden die net zo gepassioneerd zijn over duurzaamheid en circulariteit als wij”, aldus Engelen.
Een HNST jeans bevat vandaag 56% gerecycleerde oude jeans (katoen), 23% virgin katoen en 21% Tencel™, een natuurlijke kunstvezel die gemaakt wordt van houtpulp afkomstig van duurzaam beheerde eucalyptusbomen. Engelen: “Het zorgt voor draagcomfort zonder synthetische stretch vezels toe te voegen.” Het katoen uit de oude jeans zamelt HNST zelf in samen met partners zoals de Kringwinkel. Die worden vervolgens gesorteerd. “Tot op vandaag konden we zo al 27 ton jeans redden uit verbrandingsovens. De nog draagbare jeans schenken we aan de Kringwinkel. De vervuilde fracties (verf, olie …) worden uitgesorteerd en gedowncycled. Daarna vervezelen we de rest en werken we die vezels opnieuw op tot garen voor een denim doek.” De garen worden overigens ook in België gemaakt bij de European Spinning Group. Binnenkort pakt HNST uit met een nieuwe stof die voor 62% zal bestaan uit gerecycleerd katoen. De innovatie is mogelijk gemaakt door een nieuw kettinggaren te gebruiken dat een hoger percentage gerecycleerd katoen bevat, afkomst van Italiaans industrieel textielafval. “We proberen het percentage altijd verder omhoog te krijgen. Waarom? Als je weet dat we voor de 23% virgin katoen nog 300 liter water nodig (van de totale 361 l die HNST gebruikt voor zijn jeans) hebben, weet je dat elke procent telt”, besluit Engelen.